Terugblik op de val van de Muur

Tijd voor Max – 6 november 2014

25 jaar geleden op donderdag 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Over deze bijzondere gebeurtenis praten we met Dolores Thijs, schrijfster van de roman ‘Retour Berlin Ostbahnhof’, Ellen Siebert, die opgroeide in de DDR in het plaatsje Halle, Henri Beunders, correspondent Oost-Berlijn voor het NRC ten tijde van de val van de muur en tot slot met Friso de Zeeuw, oprichter van het DDR museum.

Bekijk de uitzending:

Systematische executies door Assad-regime

EenVandaag – 21 januari 2014

Aan de vooravond van de Syrië-conferentie zijn er foto’s opgedoken, waaruit zou blijken dat het bewind van president Assad zich schuldig maakt aan systematische moord- en martelpraktijken. Volgens drie vooraanstaande internationale juristen zijn de foto’s het bewijs dat het regime Assad op grote schaal gevangenen vermoordt en martelt. In deze aflevering van EenVandaag gesprekken met journalist Hans Jaap Melissen en met Henri Beunders, mediahoogleraar. In hoeverre zijn dit soort beelden betrouwbaar en in hoeverre beïnvloeden zulke schokkende foto’s de vredesconferentie over Syrië?

Bekijk de uitzending

Straatkrantman is modern meisje met de zwavelstokjes

Editie NL – 26 december 2013

Het zijn niet alleen toptijden voor supermarkten, ook de verkoper van de straatkrant profiteert goed van de feestdagen. Waar we de straatkrantverkoper het hele jaar door links laten liggen, kopen we met de feestdagen toch maar zo’n krantje. Henri Beunders heeft daar wel een verklaring voor: “De man van de straatkrant doet mensen al snel denken aan het meisje met de zwavelstokjes uit het boek van Charles Dickens.” Volgens Beunders zijn we vrijgeviger rond de kerstdagen, omdat we het nieuwe jaar met een schone lei willen beginnen. “Daarom doen we aan het eind van het oude jaar nog snel iets goeds.”

Bekijk de uitzending

I Pad, hoe voel ik me?

Editie NL – 16 december 2013

Facebookstatus: opgewonden. Kijk niet raar op als je steeds vaker dit soort updates voorbij ziet komen op sociale media. Emoties delen wordt dé jongerentrend van 2014. De teksten en plaatjes die we via social media de wereld in sturen, voorzien niet in de behoefte aan echt contact, zegt Henri. Dus nu de technische mogelijkheden om emoties te delen opkomen, is het logisch dat jongeren daar op in springen. “Het lijkt me een gezonde reactie.”

Bekijk de uitzending

Kritiek op politie op social media

EenVandaag – 28 mei 2013

De politie begeeft zich meer en meer actief op social media als Twitter en Facebook. Hierop worden opsporingsberichten, getuigenoproepen, informatie over aanhoudingen en tips om criminaliteit te voorkomen geplaatst. Maar de politie slaat soms wel eens door op social media, waardoor klopjachten ontstaan of foutieve informatie op het wereldwijde web komt. Dat stelt Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bekijk de uitzending

Wachten op lynchpartij door sociale media

RTL Nieuws – 28 januari 2013

De kans bestaat dat slachtoffers van een misdrijf of hun familie binnenkort zelf wraak nemen op de daders. De snelle verspreiding van foto’s en persoonsgegevens via sociale media kunnen daartoe leiden. “Het gevaar voor eigenrichting ligt op de loer”, zegt prof. Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bekijk de uitzending

De magie van het Glazen Huis

RTL Nieuws – 24 december 2012

Het is de negende editie van het Glazen Huis. Ook dit jaar lijkt het drukker dan ooit: de magie van het Glazen Huis is nog niet uitgewerkt. Mediadeskundige Henri Beunders: ‘Iedereen wil meedoen, raakt bevangen in zo’n massahysterie’.

Bekijk de uitzending

Conflict Gaza: de propagandaoorlog

EenVandaag – 21 november 2012

Mediadeskundige Henri Beunders geeft commentaar op de manipulatie van beelden en het gebruik van social media, waarmee tijdens oorlogen wordt getracht om de publieke opinie te beinvloeden. ‘Dat is ‘the fog of war’. Pas na afloop van de oorlog kunnen historici mogelijk de feiten reconstrueren’.

Bekijk de uitzending

Relschoppers in Londen

Knevel en Van den Brink – 10 augustus 2011

Relschoppers houden nu al vijf dagen Londen en andere Britse steden in hun greep. Nooit eerder plunderden en vernielden ontevreden jongeren op zo’n grote schaal. Historicus Henri Beunders doet al jarenlang onderzoek naar het ontstaan van burgerprotest. Van de boerenopstanden in de 14e eeuw tot de rellen in Hoek van Holland twee jaar geleden.

Bekijk de uitzending