Onrust en botte bijlen

De Duitse demonen zijn terug

23 januari 2016, Elsevier

Van wereldkampioen vluchtelingenopvang tot land vol twijfel. ‘Keulen’ heeft een einde gemaakt aan de ogenschijnlijk eensgezinde barmhartigheid van de Duitsers. Hoe het asieldebat de Duitsers een spiegel voorhoudt en diepe verdeeldheid zaait.

Download this publication

Oprukkend nationalisme in Europa

cover EM5 januari 2016, Erasmus Magazine

Het nationalisme rukt op in Europa. Van het virtuele succes van de PVV en de electorale opmars van Front National, tot de enorme verkiezingszege van de nationaal conservatieven in Polen. Historicus Henri Beunders trekt een parallel met 1914, de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. ‘Ik maak me ernstig zorgen over de  toekomst van de Europese Unie’.

Download this publication

De banaliteit van het goede

de groene cover september23 september 2015, De Groene Amsterdammer

Na de foto van peuter Alan op het strand van Turkije sloeg vooral in Noordwest-Europa machteloosheid jegens de vluchtelingen om in mededogen en hulpbereidheid. Maar nu is het in Europa ieder voor zich. Leidt overdadige moed tot roekeloosheid?

Download this publication

Bloedbaden zonder aftiteling

17 december 2014, De Groene Amsterdammer

De westerse film- en fantasy-cultuur is doordesemd van cynisme, van pakken wat je pakken kunt zonder enige moraal, desnoods met een bijl of mitrailleur. Zo is het leven om ons heen immers ook. Maar waarom kunnen wij de onthoofdingen van IS dan niet aanzien?

Download this publication